KONTROLL – något fult, hopplöst tråkigt eller ett bra sätt att styra..?

Säg ordet KONTROLL för Dig själv… Vad associerar Du ordet till, vad innebär det för Dig? Det finns så många sätt att förhålla sig till ordet och det är sannerligen ett ord med olika värdeladdningar, eller hur?!

 • Att ha kontroll
 • Att ta kontroll
 • Att kontroll
 • Att ge kontroll
 • Att tappa kontroll
 • Att kräva kontroll
 • Att slippa kontroll

Tänk Dig att Du har väldigt mycket att göra på jobbet. Det råder stor tidspress, jobbet måste bli klart i tid. Du är den som ska HA kontroll på allt, men det är väldigt mycket att göra… Du önskar att det fanns någon att delegera till, att GE kontroll… Tänk så skönt om Du kunde SLIPPA kontrollen.

Tänk Dig nu att Du sitter i soffan och ska se Ditt favoritprogram på tv, men Du saknar fjärrkontrollen… Du har ingen kontroll, Du har “tappat kontrollen”… Här vore det bra att FÅ kontroll, eller hur?

Tänk Dig då att Du sitter som passagerare på en buss. Bussen kränger och svänger men busschauffören TAR inte kontroll utan sitter och pratar i telefonen och dricker vatten. Hua! Här är det läge att KRÄVA kontroll, eller hur?

styra sitt liv - stress - val

LIVET

Hur är det då med livet?? Har Du kontroll på Ditt liv? Hur är det med tid, vet Du hur lång tid Du har på Dig att hinna det Du vill? Gör Du det Du önskar? Har Du rätt “kanal” inställd, kör Du Ditt “favoritprogram”? Eller “kränger och svänger” Ditt liv? Har Du lämnat över kontrollen på andra?

LEDA och STYRA mig själv

För att må bra och lyckas med det vi önskar behöver vi kontroll. Inte minst om vi vill åstadkomma förändring. Det vi gjort och tänkt länge blir lätt ett intränat mönster som kan vara svårt att bryta. Stress kan uppstå och energi och fokus gå åt till fel saker. Genom att hjälpa oss själva att styra och leda vårt liv, det vill säga ta kontroll, kan vi se till att hinna leva ett bättre och lyckligare liv. Bronnie Ware, en anställd på ett australiensiskt boende för människor i livets slutskede, har pratat med många människor på dödsbädden. Hon har sammanställt en lista på det människor sagt sig ångra, “The top five Regrets of the Dying”.

 1. Önskar att jag uppfyllt drömmar
 2. Inte jobbat så mycket
 3. Vågat säga ifrån
 4. Haft bättre kontakt med vännerna
 5. Tillåtit mig att vara lyckligare, gladare
Kontroll
Här är några korta tips:
 • Ta Dig tid att fundera VAD Du vill, med livet, på jobbet osv.
 • Gör upp en plan/strategi för HUR Du ska göra det Du önskar.
 • Prioritera! Det är lättare att lyckas om Du gör en sak i taget.
 • Fastställ tidpunkt NÄR Du ska börja.
 • Och kom ihåg att titta bakåt och bocka av det Du gjort!

/Ann-Britt Löfström
VD/Utvecklingskonsult ALerigo AB