Promenad för hjärnan!

ALerigo AB - promenad för hjärnanI morse ”talade” vår kontorshund om att hon inte alls var redo att ”arbeta”. Hon snodde saker från skrivbordet och betedde sig riktigt utmanande, lite som; ”kom och ta mig då om Du kan!” Hennes kropp och hjärna skrek efter aktivitet och rörelse! Och jag? Nja, lite trött, ville komma igång med det jag skulle göra och ja, hon irriterade mig en smula. Nåväl, hon ”vann” och vi gick den där promenaden som hon så väl behövde… Och vet ni vad! Som JAG så väl behövde utan att riktigt veta om det! Och vilken energi jag fick! Och vad lätt det blev att ta tag i mina arbetsuppgifter sen! Trött? Nej, verkligen superpigg! Irriterad? Nej, glad och belåten. Och jobbet? Oj, vilken fart jag fick! Och hunden? Ja, hennes uppdrag är nu slutfört så… nu ligger hon vid mina fötter och sover.

Hjärnan påverkas på flera sätt av fysisk aktivitet. Bland annat frigörs de så kallade ”må-bra-hormonerna”, dopamin och serotonin, vilka motverkar depression och smärta. Nybildningen av celler sätter fart, vilket förbättrar både minne, inlärning och koncentrationsförmåga. Och dessutom frigörs det endorfin, kroppens eget morfin, som hjälper till att få oss att känna oss nöjda och belåtna.

Wow! Eller ska jag hellre säga ”VOV”, 🙂 allt detta fixade kontorshunden med en morgonpromenad!

/Ann-Britt (Ami) Löfström