Vikten av ständig uppkoppling?

Igår dök en video upp i mitt Facebookflöde som grep tag i mig:

Klippet ackompanjerades med en mycket tänkvärd text skriven av vännen Andreas V:

Jag tycker alla människor kan ta en kraftig funderare över sitt behov av att behöva visa andra hur vi lever. Att människan har ett behov av att få uppmärksamhet är inget nytt, men marknadsföringen av sig själv har gått för långt. Jag vet, alla har en anledning och ursäkt att göra det. Men är den uppmärksamhet människan får av selfies, träningsbilder, matbilder, festbilder etc så viktig? Blir livet bättre av det? Ställ er frågan om alla bilder ni lagt konkret gjort ert liv bättre? Kontra detta med att vi missar att leva i nuet, vi missar våra vänner, familjer och högtider, allt skall bara dokumenteras för framtiden och för andra människor. En annan fråga man också kan ställa sig är hur påverkas alla andra av detta, blir Andras liv bättre av att vi lägger upp bilder på allt vi gör, eller blir det rent av sämre? Denna video är inte på nått sätt överdriven utan är i modern tid så många lever.

Detta fick mig att fundera extra mycket över detta med vår nya verklighet. Jag tänker på hur vi lever i två parallella världar, en virtuell och en verklig. Och hur den virtuella har blivit mer och mer viktig, vilket får oss att släppa taget om och prioritera bort den verkliga upplevelsen.

Jag tror att det beror på den snabba återkoppling som sker online med likes och kommentarer. Vi får snabbt respons och bekräftelse på det vi publicerar – vilket ger snabba lyckokickar. Men snabba kickar betyder också att de avtar snabbt och då måste vi fylla på med nytt material som kan ge nya rus. Det skapar ett beroende som är svårt att bryta och så glömmer vi av att göra sånt som får oss att må bra långsiktigt.

Om du upplever att den virtuella världen tar mer plats än den borde – kan du fundera över ditt “Varför” i sammanhanget. Vilka är de drivkrafter som driver dig att hänga online i mobilen eller datorn?

9148_Funny+life+goals+internet

Bildkälla

/Tina Löfström, som plötsligt är väldigt medveten om hur ofta mobilen plockas fram.